Ruby stijl, rijping op fles
Ruby Reserva Fruitig /vol /selectie van Portwijnen uit verschillende jaren
Late Bottled Vintage Druiven uit één jaar / Tussen 4 en 6 jaar na oogst gebotteld.
Crusted Blend wijn / Rijping van ten minste 3 jaar in fles / Creëert in deze periode een afzetting in de fles (Crust)
Vintage Druiven uit 1 jaar / 2 tot 3 jaar na oogst gebotteld/ evolutie meerdere decennia in de fles
Tawny stijl, rijping in hout
Reserve Tawny minimaal 6 jaar op hout rijpen
Tawny com indicação de idade 10, 20, 30, 40, 50 anos/ mengen van wijnen uit verschillende jaren
Very Very old meer dan 80 jaar oud / zeldzaam
Data de Colheita van een enkel jaar/ minimaal 7 jaar op hout gerijpt.
Vintage jaren
2022 2019 2017 2016 2011 2007 2003
2000 1997 1994 1992 1991 1989 1987 1985 1983 1982
1980 1978 1977 1975 1970 1967 1966 1963 1960 1958
1955 1950 1948 1947 1945 1942 1935 1934 1931 1927
1924 1922 1920 1917 1912 1911 1908 1904 1900 1897
1896 1894 1892 1890 1887 1884 1881 1878 1875 1873
1872 1870 1868 1865 1863 1861 1860 1858 1854 1853
1851 1850 1847 1844 1842 1840 1834 1830 1827 1822
1821 1820 1815 1812 1811 1810 1806 1802 1798 1797
1796 1790 1786 1784 1781 1780 1779 1775 1765 1756
Oogsten
Pletten
Fermentatie
Toevoeging van Aguardente
Rijping
Bottelen
De druiven worden met de hand geplukt om de kwaliteit te waarborgen
De druiven worden geplet in stenen bakken of stalen tanks. Traditioneel gebeurde dit met de voeten, maar tegenwoordig worden vaak machines gebruikt.
De geplette druiven worden een paar dagen gefermenteerd. Tijdens dit proces worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol
Om de fermentatie te stoppen en de natuurlijke zoetheid te behouden, wordt een neutrale brandewijn,
genaamd Aguardente, toegevoegd. Dit verhoogt het alcoholpercentage tot ongeveer 19-21%
De jonge portwijn wordt overgebracht naar roestvrijstalen tanks of houten vaten om te rijpen. Dit kan variëren van twee jaar tot meerdere decennia, afhankelijk van het type port.
Bottelen Na de rijping wordt de port gebotteld en is klaar voor consumptie