You can't change the past. But you can ruin the present by worrying about the future - Isak Dinesen

Ruby stijl, rijping op fles

Ruby Reserva                 Fruitig /vol /selectie van Portwijnen uit verschillende jaren
Late Bottled Vintage       Druiven uit één jaar / Tussen 4 en 6 jaar na oogst gebotteld.
Crusted                           Blend wijn / Rijping van ten minste 3 jaar in fles / Creëert in deze periode een afzetting in de fles (Crust)
Vintage                           Druiven uit 1 jaar / 2 tot 3 jaar na oogst gebotteld/ evolutie meerdere decennia in de fles


Tawny stijl, rijping in hout

Reserve Tawny                                 minimaal 6 jaar op hout rijpen
Tawny com indicação  de idade       10, 20, 30, 40, 50 anos/ mengen van wijnen uit verschillende jaren
Very Very old                                   meer dan 80 jaar oud / zeldzaam
Data de Colheita                              van een enkel jaar/ minimaal 7 jaar op hout gerijpt.


Vintage jaren

                                          2022   2019   2017   2016   2011   2007   2003
2000   1997   1994   1992   1991   1989   1987   1985   1983   1982
1980   1978   1977   1975   1970   1967   1966   1963   1960   1958
1955   1950   1948   1947   1945   1942   1935   1934   1931   1927
1924   1922   1920   1917   1912   1911   1908   1904   1900   1897
1896   1894   1892   1890   1887   1884   1881   1878   1875   1873
1872   1870   1868   1865   1863   1861   1860   1858   1854   1853
1851   1850   1847   1844   1842   1840   1834   1830   1827   1822
1821   1820   1815   1812   1811   1810   1806   1802   1798   1797
1796   1790   1786   1784   1781   1780   1779   1775   1765   1756


Oogsten 
Pletten 


Fermentatie                                

Toevoeging van        Aguardente


Rijping


Bottelen 

De druiven worden met de hand geplukt om de kwaliteit te waarborgen
De druiven worden geplet in stenen bakken of stalen tanks. Traditioneel gebeurde dit met de voeten, maar tegenwoordig worden vaak machines gebruikt.

De geplette druiven worden een paar dagen gefermenteerd. Tijdens dit proces worden de suikers in de druiven omgezet in alcohol

Om de fermentatie te stoppen en de natuurlijke zoetheid te behouden, wordt een neutrale brandewijn,
genaamd Aguardente, toegevoegd. Dit verhoogt het alcoholpercentage tot ongeveer 19-21%


De jonge portwijn wordt overgebracht naar roestvrijstalen tanks of houten vaten om te rijpen. Dit kan variëren van twee jaar tot meerdere decennia, afhankelijk van het type port.

Bottelen Na de rijping wordt de port gebotteld en is klaar voor consumptie